Merkez Bankası, Türk lirası mevduatlar için zorunlu karşılık oranlarını değiştirdi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası mevduatların vadesinin uzatılmasını teşvik etmek amacıyla 3 aydan uzun vadeli Türk lirası mevduatlar için zorunlu karşılık oranlarını yüzde sıfır olarak belirleme kararı aldığını açıkladı. .
TCMB tarafından makroihtiyati tedbirlere ilişkin yapılan duyuruda, 2023 Para Politikası ve Liraizasyon Stratejisi Metni’nde Liraizasyon Stratejisi çerçevesinde uygulanacak politikaların güçlendirilerek Türk Lirası’nın kalıcı olarak artırılması amacıyla kullanılacağı hatırlatıldı. TL’nin bankacılık sisteminin hem aktif hem de pasif tarafındaki ağırlığı.
Ayrıca duyuruda, kur korumalı mevduatlar dışında Türk lirası mevduatların öncelikli olarak teşvik edilmesi suretiyle Türk lirası mevduat tercihini güçlendirecek adımların atılacağı da kamuoyuna hatırlatıldı.
“Bu kapsamda, Türk lirası mevduatların vadelerinin uzatılmasını teşvik etmek amacıyla 3 aydan uzun vadeli Türk lirası mevduatlar için zorunlu karşılık oranlarının yüzde sıfır olarak belirlenmesine karar verilmiştir. 2023 yılı sonunda yurt dışından doğrudan temin edilen 6 aydan uzun vadeli yabancı para cinsinden yükümlülüklerdeki artışlarda oranların yüzde sıfır olarak uygulanmasına karar verilmiş olup, bu değişiklikler 20 Ocak 2023 hesaplama tarihinden itibaren geçerli olacaktır. 3 Şubat 2023 tarihinde kurulumuna başlanacak.”
Zorunlu Karşılık Oranı Nedir?
Zorunlu Karşılık Oranı, mevduat kabul eden bankaların bu mevduatlar karşılığında TCMB nezdinde tutmak zorunda oldukları mevduatın oranıdır ve bu oran TCMB tarafından belirlenir. Zorunlu rezervler, para politikasını uygulamak için bir araç olarak kullanılabilir.
Bankaların atıl rezervleri yoksa, zorunlu karşılık oranı arttığında bankalar kredilerini geri çağıracak ve bu da para arzının azalmasına neden olacaktır.
Zorunlu karşılık oranı düşürüldüğünde, zorunlu karşılıkların bir kısmı kullanılabilir rezervlere dönüşmekte ve bu da bankaların kredi tabanını artırmaktadır. Bankanın kredi tabanının genişlemesi para arzında da artışa neden olur. Zorunlu karşılık oranının artması daraltıcı para politikasını, oranın düşürülmesi ise genişletici para politikasını göstermektedir.