İspanya’da Franco döneminden kalma toplu mezarlarda 128 kişiye ait kalıntılar bulundu
İspanya’da diktatör Francisco Franco döneminde (1936-1975) öldürülen ve Cuelgamuros Vadisi’ndeki toplu mezarlara gömülen 33 bin kişiden 128’inin kalıntıları kazılarak kimlik tespiti yapılmaya başlandı.
İç savaş ve diktatörlük döneminde, 1940-1958 döneminde Madrid’in yaklaşık 50 kilometre kuzeyinde, diktatör Franco’nun emriyle bölge inşa edilmiş ve “Valle de los Caidos (Şehitler Vadisi)” ve “Cuelgamuros Vadisi” adını almıştır. ” bir yıl önce. Hayatını kaybeden İspanyolların (Cumhuriyetçiler ve faşistler) toplu mezarları da bulunmaktadır.
Bu zamana kadar sadece sol iktidarların gündeminde olan diktatör Franco dönemi ve Valle de los Caidos ile ilgili kanunlar ilk olarak 27 Aralık 2007’de “Tarihsel Hafıza” adıyla, 2007’de ise “Demokratik Hafıza” adıyla yasalaştı. 21 Ekim 2022’de kapsamını genişletiyor.
Franco döneminin izlerini silmek ve kurbanlarını tanımak amacıyla çıkarılan yasalar gereğince, diktatör Franco’nun Valle de los Caidos’taki bazilikada bulunan naaşı 24 Ekim 2019’da mezardan çıkarıldı ve kalanlar faşist Falanj Partisi’nin kurucusu Jose Antonio Primo de Rivera’nın 24 Nisan’da mezarlıklarına gömüldü.
Ülkenin karanlık tarihinin izlerinin bulunduğu Cuelgamuros Vadisi’ndeki bazilikada sadece Franco ve Rivera’nın kişisel mezarları bulundu.
İç savaş ve diktatörlük döneminde ölenlerin sayısı 33 bine ulaşan toplu mezarlara gömülenlerin kalıntıları bugün ilk kez kazılmaya başlandı.
Diktatörlüğün kurbanı olan ailelerin kurduğu Tarihsel Hafızayı Kurtarma Derneği’nin (ARMH) yürürlükteki yasaların uygulanmadığına dair şikayeti üzerine hükümet, Cuelgamuros Vadisi’ndeki bu kalıntıları resmen kaldırmak için harekete geçti.
İlk etapta diktatörlük dönemi mağduru ve yaklaşık 100 yıldır hukuk mücadelesi veren 128 ailenin talepleri yerine getirilerek Cuelgamuros Vadisi’ndeki toplu mezarlara gömülen kişilerin kalıntılarının çıkarılacağı açıklandı. 20 yıl.
Kazı ekipmanlarının yanı sıra bilimsel araştırma ve isimli polis ekipleri vadiye gönderilmiş, kazıdan çıkan kalıntıların incelenmesi için DNA testleri için özel bir bölüm oluşturulmuştur.
Kimliği tespit edilenlerin cenazeleri ailelerine teslim edilecek.
Diktatörlük döneminin siyasi tartışmaları
Günümüz İspanya’sında, diktatör Franco döneminin tartışmaları, sol siyasi partiler tarafından “İspanya’nın tarihiyle uzlaşma ve demokratikleşme”, sağcı partiler tarafından “toplumsal yaraların yeniden açılması” olarak görülüyor.
Hükümet Sözcüsü Isabel Rodriguez İspanyol televizyonu RTVE’ye kalıntıların kaldırılmasıyla ilgili olarak “Demokrasi, diktatörlük döneminin tüm kurbanlarını onurlandırmalı ve onlara yanıt vermelidir.” açıklama yaptı.
Ana muhalefetteki sağcı Halk Partisi’nin (PP) genel başkanı Alberto Nunez Feijoo, 23 Temmuz’da yapılacak erken genel seçimleri kazanması halinde sol hükümetin çıkardığı Franco dönemi yasalarını donduracağını açıkladı.
Anketler PP’yi genel seçimlerde birinci parti olarak gösterirken, 23 Temmuz’dan sonra kurulacak olası sağcı hükümet, iç savaşta hayatını kaybedenlerin cenazelerinin kaldırılması ve vefat etmesi konusunda nasıl bir karar alacak? diktatör Franco şimdilik bilinmiyor.
Öte yandan Cuelgamuros Vadisi’nde başlatılan çalışmalarla ülkede ilk kez iç savaş ve diktatör Franco döneminde hayatını kaybedenlerin cenazelerinin kaldırılması için yapılan harcamalar devlet tarafından karşılandı. bütçe. Şimdiye kadar bu çalışmalar ARMH tarafından kendi özel bütçesi ile yürütülüyordu.
ARMH, 2000 yılında başlattığı çalışmayla 30’dan fazla ilde 250’ye yakın toplu mezar açarak 1700’e yakın kişinin kimliğini tespit ederek cenazelerini ailelerine teslim etti.
“İspanya tarihinin en kanlı ve en acılı yılları” olan diktatör Franco döneminde, her iki taraftan yaklaşık 200.000 kişi (130.000’i bir kuruşla öldürülen cumhuriyetçiler) hayatını kaybetti.
Bunlardan sadece 33.000’i Cuelgamuros Vadisi’nde gömülüyken, diğerlerinin kalıntıları İspanya’nın her yerinde, çoğu toplu mezarlarda bulunuyor.