Haber

BM Ekonomisti: Çin, 2023’te Küresel Büyümeyi Teşvik Etmede Hayati Bir Rol Oynayabilir

Wang Jiangang

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 28 Ocak (Xinhua) — Önde gelen Birleşmiş Milletler ekonomistlerinden Hamid Rashid, Xinhua’ya Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler 2023 (WESP) amiral gemisi raporunun Çarşamba günü yayınlanmasının ardından verdiği bir röportajda, Çin’in küresel büyümeyi yeniden canlandırmak istediğini söyledi. 2023. Değerli bir rol oynayabileceğini söyledi.

BM Ekonomik ve Sosyal İşler, Ekonomik Analiz ve Politika Departmanı Küresel Ekonomik İzleme Şubesi Başkanı Rashid, Çin’in ekonomik beklentileri hakkında yorumda bulunarak, “2022 zor bir yıl oldu, ancak 2023’te Çin çok önemli bir rol oynayabilir. küresel büyümeyi teşvik etmede.” dedim.

Admiral raporunun baş yazarı Rashid, “Bence iyileşme için tüm malzeme orada. Çin’deki toparlanma konusunda oldukça iyimseriz” dedi.

Rashid, maliye ve para politikalarının “doğru yönde” oldukları anlamında gerçekten uyumlu hale getirildiği 2023’te Çin ekonomisinin “sağlam bir toparlanma” yaşayacağına olan güvenini dile getirdi.

Rashid, para politikasında (Çin’de) ekonomik büyümeyi baskılama ihtimali olan gelişigüzel bir sıkılaştırmanın olmadığını ve bunun oldukça inandırıcı olduğunu belirterek, enflasyon oranının düşük olması nedeniyle Çin ekonomisinin büyüme için elverişli bir konumda olduğunu söyledi. diğer yerlerdeki yüksek enflasyonla karşılaştırıldığında.

Rashid, Çin’in diğer ülkelere kıyasla istisnai bir avantaj olan “çok düşük bir enflasyon oranına” sahip olduğunun altını çizdi.

2008’deki küresel mali krizin Çin’i küresel ekonominin lokomotifi haline getirdiğini hatırlatan Rashid, Çin’in lokomotif rolünün diğer birçok gelişmekte olan ülke için iyi haber olduğunu sözlerine ekledi.

WESP 2023, küresel ekonominin kasvetli bir resmini çiziyor ve çok sayıda ve kesişen krizin, büyümenin 2022’de yüzde 3’ten bu yıl yüzde 1,9’a yavaşlayarak küresel ekonomiye daha fazla zarar verebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Üretken kapasiteye yatırım yapmak, beşeri sermayeyi teşvik etmek ve iklim değişikliği ile mücadele etmek gerektiğini vurgulayan Rashid, bu yatırımlarla dünyanın “yüksek çarpan etkisi” yaratacağı ve daha yüksek getirilere yol açacağı için “bu zor dönemden çıkacağını” sözlerine ekledi. büyüme ve enflasyonda düşüş.

Rashid, “Çin bunu yıllar içinde çok iyi yaptı” çünkü hükümet “gerçekten toparlanmayı sürdürüyor” dedi.

Çin ekonomisinin dünya için değerine değinen ekonomist, ülkenin hem emtia hem de turizm ürünü tükettiğine dikkat çekti.

Turizm eserlerini örnek olarak gösteren Rashid, bunların Malezya, Tayland ve Endonezya’nın da aralarında bulunduğu birçok ülke için “önemli bir gelir kaynağı” olduğunu söyledi.

“Avrupa artık Çin turizmine bağımlı ve Çin küresel turizmde çok önemli bir rol oynuyor” diyen Rashid, dış turizmin büyümesinin birçok segment bağımlı ülkeye fayda sağlayacağını da sözlerine ekledi.

Çin’in Japonya ve Güney Kore de dahil olmak üzere bölgedeki diğer imalat ekonomileri ile “çok güçlü ticari bağları” olduğuna dikkat çeken Rashid, diğerlerinin yanı sıra, Güney Kore ve Japonya’nın Çin iyi toparlandığında toparlanmasından fayda sağlayacağına dikkat çekti.

Raşid, Kovid-19 salgını kontrol altına alınırsa Çin ekonomisinin “sadece toparlanma değil, aynı zamanda sürdürülebilir toparlanma” yolunda ilerleyeceğini söyledi.

Ekonomist, “Uluslararası işbirliğinin küresel güvenin yeniden tesis edilmesinde çok önemli bir rol oynayabileceği zorlu ekonomik dönemlerle karşı karşıyayız.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu