Özellikle çok sık telefon kıran ya da değiştiren biriyseniz muhtemelen ikinci el telefon almayı tercih edebilirsiniz. Kullanılmış bir telefon satın almadan önce, özelliklerinin yanı sıra bakılması gereken en değerli noktalardan biri de elbette telefonun çalıntı olup olmadığını kontrol etmektir. Peki bir telefonun çalındığını nasıl anlarız? Öğrenmek için sizi içeriğimize alalım. ?
Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=VCQYO…
Çalıntı bir telefon satın almak korkunç bir senaryo gibi görünebilir.
Özellikle ikinci el telefon alırken evinizde otururken polisin aniden kapınıza geldiği senaryolar aklınıza gelebilir. Bunu önlemek için telefonu almadan önce yapmanız gereken birkaç şey var.
1. Telefonun IMEI numarasını kontrol edebilirsiniz.
Bir IMEI numarası – veya seri numarası – Uluslararası Taşınabilir Ekipman Kimliği olarak bilinen bir onaya sahip benzersiz bir numaradır. Telefonun serisine ve markasına göre değişir ve her telefon birbirinden farklıdır. Başka bir numaraya kayıtlı olup olmadığını görmek için bu numarayı okuyabilirsiniz.
2. *#06# tuşlayabilirsiniz.
IMEI numarasını telefonunuzdan *#06# tuşlayarak öğrenebilirsiniz. Ayrıca bu özellik çalışmıyorsa artık birçok cihazda ayarlar menüsünde yer alıyor.
3. Bu kodun telefonun arkasındaki kodla eşleşip eşleşmediğini kontrol edebilirsiniz.
Dilerseniz orijinal ambalaj üzerindeki barkodu da kontrol edebilirsiniz.
4. Google’a giderek çalınan telefon tespit uygulamalarından kendi cihazınızı kullanabilirsiniz.
Bu siteler, telefonlarının çalındığını bildiren kişilerin kayıtlarına sahiptir. Kendi telefonunuzun seri numarasını buraya girerek başkasının çalınan telefonuna sahip olup olmadığınızı onaylayabilirsiniz.
5. Telefonu satın almadan önce fiziksel olarak kontrol edebilirsiniz.
Başkasına ait bir telefon size satılmadan önce crack yapılarak kilidi açılmış olabilir. Telefonun arkasında veya rastgele bir yerde birinin baş harflerini temsil edebilecek bir harf, kullanılmış çizik gibi şeyler olduğu anlamına gelir.
6. Telefonun ilk sahibine ulaşabilirsiniz.
İmkanınız varsa satıcıdan önceki sahibinin bağlantı bilgilerini isteyerek telefonunuzun güvenli olup olmadığını da kontrol edebilirsiniz. İlk elden duymak her zaman daha rahatlatıcı olacaktır.
7. Telefonun arama geçmişini kontrol edebilirsiniz.
Arama geçmişinde başka bir şey arandıysa ve silinmediyse, telefonunuzun çalınmış olabileceği anlamına gelebilir.
8. Belgeleri telefondan kontrol edebilirsiniz.
Fotoğrafları ve iletişim bilgilerini silsek de telefon değiştirirken en çok unutulan şeylerden biri de belgeler oluyor. Kişisel bilgiler içerebileceği gibi telefonunuzun diğeriyle ilgili olup olmadığı konusunda size bilgi verebilir.
9. Telefonun garanti belgesini talep edebilirsiniz.
Garanti belgesi üzerinizde olan bir şey olacağından başka bir belge ile ilgili olduğu hemen anlaşılır.
10. Makbuz talep edebilirsiniz.
Bir şey alırken fiş almak kadar değerli bir şey varsa o da fatura almaktır. Bu sayede telefonla ilgili bir ayıp varsa onu satın aldığınıza dair bir deliliniz olur.
meric-ajans.com.tr